3 łyżeczki masła ( 2 po jednej na omlet oraz 1 do duszenia cebulki i szynki)
100 ml mleka ( 50 ml na jeden omlet)
Przygotowanie:
Cebulkę oraz szynkę
kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła aż cebulka zmięknie. W miseczkę wbijamy
4 jajka dodajemy mleko, ser żółty pokrojony w kosteczkę, przyprawiamy solą i
pieprzem i ubijamy ręcznie ( widelcem lub trzepaczką) do jednolitej masy. Na
rozgrzaną patelnie (patelnia do naleśników doskonale się nadaje) kładziemy
łyżeczkę masła, i następnie wlewamy nasze jajka z dodatkami. Smażymy wolno do
ścięcia się białek, następnie kładziemy w jednym boku omletu naszą cebulkę z
szynką i składamy na pół. Smacznego.
Cebulka oraz szynka pokrojona w kosteczkę dusimy na maśle.
4 jajka dodajemy, mleko, serek doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy.
Przelewamy jajka z dodatkami na rozgrzaną patelnię z masłem i wolno smażymy.
Nasza cebulka już zmiękła spróbować czy dobra można doprawić ale nie ma potrzeby gdyż szynka wypuszcza swój smak.
Gdy omlet już doszedł, kładziemy połowę cebuli z szynką w okolicy jednego boku.
Po dodaniu cebuli i szynki składamy nasz omlet na pół. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz