Zupa botwinka

Pyszna, zdrowa sezonowa zupa botwinka! Gotuję również w zimie wykorzystując własny zapas botwinki:)

Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym

Zupa Botwinka

Zupę podaję z jajkiem:)

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 4-5 łyżek śmietanki do zup 18%
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • sól oraz pieprz
  • bulion drobiowy 

Przygotowanie:      


  Jeśli nie mamy bulionu można szybko ugotować, 4 skrzydełka oraz jedna włoszczyzna. Doprawiamy sola, pieprzem oraz Vegetą. Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko. Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu gotujemy do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie . Pęczek botwinki płuczemy i kroimy w paski o szerokości około 1 cm, ja użyłem botwinki mrożonej z własnych zapasów. Gotujemy całość około 20-25 min. W trakcie gotowanie odlewamy trochę zupy do kubka i dodajemy nasze 4 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Próbujemy naszą zupkę doprawiamy sola i pieprzem wedle uznania. Następnie zawartość kubka przelewamy i gotujemy na wolnym ogniu około 8 min dokładnie mieszając. Smacznego!

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy botwinkę. 

Odlewamy odrobinę zupy do słoika, dodajmy śmietankę i dokładnie mieszamy.

Następnie przelewamy całość do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy i gotowe :)

Zupę podajemy z jajkiem. SMACZNEGO!

1 komentarz:

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger