Zupa botwinka
Botwinka
Na sam widok ślinka cieknie ! |
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 4 łyżki śmietany do zup
- 4-5 dużych zmieniaków
- 4 skrzydełka na bulion
- 1 włoszczyzna
- Sól oraz pieprz
Przygotowanie:
W garnku gotujemy bulion z
naszych skrzydełek oraz włoszczyzny. Doprawiamy sola, pieprzem oraz Vegetą. Gdy
bulion gotowy wyławiamy wszystko. Marchewkę zostawiamy kroimy w kostkę, resztę
warzyw można wyrzucić. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do
bulionu gotujemy do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie ( młode ziemniaki
około 30 min). Pęczek botwinki płuczemy o kroimy w paski o szerokości około 1
cm. Gotujemy całość około 20-25 min. W trakcie gotowanie odlewamy trochę zupy
do kubka i dodajemy nasze 4 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Próbujemy
naszą zupkę doprawiamy sola i pieprzem wedle uznania. Następnie zawartość kubka
przelewamy i gotujemy na wolnym ogniu około 8 min dokładnie mieszając.
Smacznego!
Gdy bulion gotowy wszystko wyławiamy. |
Marchewkę zostawiamy kroimy w kostkę i dodamy ją na koniec do botwinki. |
Ziemniaki obieramy, i kroimy w taką oto kostkę. Dodajemy do całości i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkawe. |
W między czasie botwinkę płuczemy, i kroimy w paski. |
Gdy ziemniaki już są miękkawe dodajemy botwinkę i gotujemy około 25 min. |
Odlewamy odrobinę botwinki i mieszamy z nią śmietanę. |
Następnie dodajmy do całości i chwilkę gotujemy delikatni. |
SMACZNEGO!! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz