Zupa botwinka

Botwinka

Na sam widok ślinka cieknie !


Składniki:  

  • 1 pęczek botwinki
  • 4 łyżki śmietany do zup
  • 4-5 dużych zmieniaków
  • 4 skrzydełka na bulion
  • 1 włoszczyzna
  • Sól oraz pieprz

Przygotowanie:

              W garnku gotujemy bulion z naszych skrzydełek oraz włoszczyzny. Doprawiamy sola, pieprzem oraz Vegetą. Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko. Marchewkę zostawiamy kroimy w kostkę, resztę warzyw można wyrzucić. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu gotujemy do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie ( młode ziemniaki około 30 min). Pęczek botwinki płuczemy o kroimy w paski o szerokości około 1 cm. Gotujemy całość około 20-25 min. W trakcie gotowanie odlewamy trochę zupy do kubka i dodajemy nasze 4 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Próbujemy naszą zupkę doprawiamy sola i pieprzem wedle uznania. Następnie zawartość kubka przelewamy i gotujemy na wolnym ogniu około 8 min dokładnie mieszając. Smacznego!

Gdy bulion gotowy wszystko wyławiamy.

Marchewkę zostawiamy kroimy w kostkę i dodamy ją na koniec do botwinki.

Ziemniaki obieramy, i kroimy w taką oto kostkę. Dodajemy do całości i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkawe.

W między czasie botwinkę płuczemy, i kroimy w paski.

Gdy ziemniaki już są miękkawe dodajemy botwinkę i gotujemy około 25 min.

Odlewamy odrobinę botwinki i mieszamy z nią śmietanę.

Następnie dodajmy do całości i chwilkę gotujemy delikatni.

SMACZNEGO!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger