Stek z antrykotu (grilla elektryczny)
Stek z antrykotu (grilla elektryczny)
Soczysty stek z grilla |
Składniki:
- 2 plastry antrykotu (grubość około 3 cm)
- 3 łyżki oleju
- 10 plasterków chili
- Sól oraz pieprz
Przygotowanie:
Plastry antrykotu nacieramy z obydwu stron olejem i obficie
oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Na
górną powierzchnię kładziemy plasterki chili i mięso zostawiamy do
zamarynowania 12h. Przed grillowaniem mięso wyciągamy około 3h wcześniej (nie
grillujemy mięsa prosto z lodówki!!). Grillujemy wedle uznania mało, średnio lub
bardzo wysmażony. Po wyciągnięciu mięsa z grilla oprószamy go z obydwu stron
solą i zostawiamy na około 5 min aby mięso odpoczęło. Smacznego !!!
Antrykot nacieramy olejem z obydwu stron |
Mięso oprószamy świeżo zmielonym pieprzem |
Pokrojone chilli kładziemy na antrykocie całość przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12h |
Nagrzewamy grilla i kładziemy Antrykot |
Grillujemy do wybranej soczystości |
Po wyciągnięciu z grilla solimy obficie i owijamy folią aby antrykot odpoczął |
Po 5 minutach wykładamy na talerz |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz