Kurczak z warzywami po chińsku
|
Kurczak w tym przypadku podany z makaronem ryżowym:) |
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 papryki czerwone
- 2 małe pory lub 1 duży
- 4 marchewki
- 5-6 grzybów mun
- Kiełki fasoli mung
- Sos sojowy
- Przyprawa curry
- olej sezamowy lub roślinny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w średniej
grubości płatki, obsypujemy przyprawą curry, skrapiamy obwicie sosem sojowym.
Następnie solimy i pieprzymy, dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 1-2h do zamarynowania. Kroimy warzywa, paprykę w paski, cebulkę i
pora w piórka. Marchewkę kroimy w cienkie słupki. Między czasie namaczamy przez
15 min grzyby mun w gorącej wodzie, a następnie gotujemy przez 10 min. Na
rozgrzany olej wrzucamy nasze warzywa i dusimy/smażymy do miękkości. Warzywa
skrapiamy sosem sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa należy sprawdzać
aby nie zrobiły się błotniste muszą delikatnie chrupać. Gdy warzywa gotowe
zdejmujemy je z patelni.
Na patelnie dajmy odrobinę
oleju i smażymy naszego kurczaka. Gotowe grzyby mun kroimy w długie paski i
dorzucamy do kurczaka. Całość skrapiamy sosem sojowym i smażymy do czasu aż
kurczak będzie gotowy. Następnie dorzucamy warzywa do całość i dokładnie
mieszamy. Pamiętać aby spróbować doprawić do smaku, jeśli potrzeba doprawić
solą i pieprzem. Trzymać całość na ogniu około 5-10 min. Kurczaka można zjeść z
ryżem, makaronem, itp.
|
Kurczaka kroimy w takie oto płatki. |
|
Przyprawiamy curry, solą, pieprzem i skrapiamy obficie sosem sojowym. Mieszamy i zostawiamy do zamarynowania. |
|
Szykujemy warzywa, myjemy! | | | |
|
|
|
W taki sposób kroję wszystkie warzywa do kurczaka po chińsku. Ale każdy może pokroić wedle uznania. |
|
Doprawiamy warzywa solą i pieprzem, skrapiamy sosem sojowym i smażymy/dusimy. |
|
Moczymy grzyby mun w gorącej wodzie przez 15 min i gotujemy przez 10 min. |
|
Kroimy grzyby mun w takie oto paseczki. |
|
Tak wyglądają gotowe warzywa, miękkie ale zarazem delikatnie chrupkie. |
|
Podsmażmy kurczaka, dodajmy grzyby mun skrapiamy sosem sojowym, doprawiamy i smażymy aż kurczak będzie gotowy. |
|
Kurczak gotowy, dodajemy nasze warzywa. |
|
Całość dokładnie mieszamy, podsmażamy, doprawiamy jeśli trzeba i gotowe! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz