Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej
wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy na jednolitą masę. Na stolnicy układamy z
ziemniaków okrąg i wycinamy ¼ ziemniaków. W puste miejsce dodajemy 2 łyżki mąki
pszennej, a pozostałą lukę wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wycięte
ziemniaki, wbijamy jajko i wyrabiamy całość na jednolita masę. Jeśli ciasto się
klei należy podsypać sobie delikatnie mąką. Odcinamy kawałki ciasta, rolujemy i
ucinamy kopytka. Kopytka rzucamy na wrząca osoloną wodą, po wypłynięciu na
powierzchnię gotujemy 3-4 min na wolnym ogniu. Na patelni rozpuszczamy masło
dodajemy bułkę tartą i delikatnie podprażamy.
Kopytka oblewamy masełkiem z bułką, ścieramy serek biały posypujemy
cukrem i gotowe. Smacznego!
 |
Wycinamy 1/4 ziemniaków |
 |
Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz