Dorsz w cieście naleśnikowym
|
Naszego
pysznego dorsza można zjeść z frytkami, ziemniakami, sałatką ale ja
bardzo lubię zrobić bułeczki z masełkiem czosnkowo-koperkowym.
|
Składniki:
- 4 filety dorsza świeżego
- Vegetta
- sól
- pieprz
- 1-2 jajka
- mąka
- mleko
Przygotowanie:
Dorsza myjemy oraz osuszamy. Posypujemy
delikatnie solą oraz pieprzem można
trochę skropić cytryną. Przygotowujemy panierkę na dorsza do pojemnika
dodajemy
niecałą szklankę mleka, wbijamy jajko oraz 3-4 łyżki mąki i łyżeczkę
Vegety,
szczypta soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy mocno olej obtaczamy
rybkę w
cieście i kładziemy na patelnie. Smażymy do średniego przyrumienienia
panierki
z każdej strony. Jeśli potrzeba więcej ciasta proporcjonalnie zwiększamy
składniki. Jeśli ciasto wychodzi za wolne należy dodać mąki, ale proszę
pamiętać że nie może być za gęste. Musi być po środku wolnego a
gęstego.
|
Nasz dorsz umyty, posypany delikatnie solą oraz pieprzem. |
|
Dorsza zamrużamy w naszym cieście naleśnikowym i szybko kładziemy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie. |
|
Na mniej więcej taki kolor obsmażamy naszego dorsza, wyciągamy i kładziemy na ręczniki papierowe. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz