Dorsz smażony na masełku
 |
Dorsz usmażony na złocisty kolor, rozpływa się w ustach. |
Składniki:
- 2 średniej wielkości dorsze ( ja posiadałem świeżo złowione w Bałtyku)
- 1/2 cytryny
- 3 jajka
- pieprz
- sól
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Dorsze
oczyściłem, opłukałem i pokroiłem w dzwonka. Następnie układałem w
miseczce i skrapiałem dokładnie cytryną. Następnie szczypta soli i tak
zamarynowane dorsze zostawiłem na noc w lodówce. Kolejnego dnia
szykujemy panierkę z jajek, soli i pieprzu. Maczamy dzwonka następnie
obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym z każdej strony
na złoty kolor. Tak przygotowany dorsz jest delikatny, soczysty i
rozpływa się w ustach!
.JPG) |
Skrapiamy naszego dorsza cytrynką i delikatnie solimy. |
 |
Smażymy na średnim ogniu, z każdej strony na złocisty kolor. (Polecam masło klarowane Ghee) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz