Stek z antrykotu (grilla elektryczny)

Stek z antrykotu (grilla elektryczny)

Soczysty stek z grilla

Składniki:


  • 2 plastry antrykotu (grubość około 3 cm)
  • 3 łyżki oleju
  • 10 plasterków chili
  • Sól oraz pieprz

Przygotowanie:       


  

   Plastry antrykotu nacieramy z obydwu stron olejem i obficie oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.  Na górną powierzchnię kładziemy plasterki chili i mięso zostawiamy do zamarynowania 12h. Przed grillowaniem mięso wyciągamy około 3h wcześniej (nie grillujemy mięsa prosto z lodówki!!). Grillujemy wedle uznania mało, średnio lub bardzo wysmażony. Po wyciągnięciu mięsa z grilla oprószamy go z obydwu stron solą i zostawiamy na około 5 min aby mięso odpoczęło. Smacznego !!!



Antrykot nacieramy olejem z obydwu stron
Mięso oprószamy świeżo zmielonym pieprzem
Pokrojone chilli kładziemy na antrykocie całość przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12h
Nagrzewamy grilla i kładziemy Antrykot

Grillujemy do wybranej soczystości
Po wyciągnięciu z grilla solimy obficie i owijamy folią aby antrykot odpoczął
Po 5 minutach wykładamy na talerz



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger