Spaghetti z krewetkami

Spaghetti z krewetkami

Gotowe danie, smacznego!

Składniki:

  • Krewetki tygrysie 1 opakowanie
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku (średniej wielkości)
  • Bazylia, chili, sól morska oraz pieprz
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • Makaron do spaghetti

Przygotowanie:



Do szklanki wlewamy 2 łyżki oliwy, wygniatamy sok połowy cytryny i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Krewetki pukamy i osuszamy. Oprószamy je solą oraz pieprzem. Zalewamy je w pojemniku marynatą i zamykamy pojemnik( ja delikatnie potrząsnąłem pojemnikiem aby krewetki ładnie obtoczyły się w marynacie. Krewetki odstawiłem do lodówki na 12 h. Po upływie czasu na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, odsączone krewetki wrzucamy na patelnię. Podsmażamy krewetki, między czasie gotujemy makaron. Do krewetek dolewamy naszą marynatę, która pozostała i doprawiamy całość bazylią, chili, pieprzem oraz solą. Na koniec dorzucamy na 5 min pomidorki, dodajemy makaron plus łyżkę oliwy i całość dokładnie mieszamy na wolnym ogniu około 7 min. Spróbować i doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba. 

Krewetki opłukane, osuszam na ręczniku papierowym.

Do oliwy, wyciskamy połowę cytryny.

Następnie wyciskamy czosnek.

Krewetki ułożone w pojemniku oprószamy solą i pieprzem.

Następnie polewamy całość naszą marynatą.

Zamknąłem pojemnik, i delikatnie potrząsłem całością aby obtoczyły się ładnie.

Krewetki podsmażamy na oliwie i oprószamy przyprawami.

Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.

Wlewamy pozostałą marynatę, i dodajemy pomidorki.

Sprawdzamy czy krewetki usmażone, dodajemy makaron i całość smażymy i dokładnie mieszamy. Smacznego!

1 komentarz:

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger