Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Gotowa Carbonara ! Smacznego!

Składniki:  

  • 35 dag boczku wędzonego 
  • 2 łyżeczki oregano
  • 500 ml śmietany 18%
  • 1 zółtko
  • pieprz oraz sól
  • makaron ( świderki lub rurki) 
  • ser żółty 15 dag

Przygotowanie:        

        Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę ( wielkość dowolna). Wysmażamy go na wolnym ogniu, solidnie obsypując pieprzem. Między czasie do miski wlewamy śmietanę, dodajemy żółtko oraz oregano. Ser ścieramy na tarce, jeśli mamy plasterki kroimy na drobną kostkę. Dodajemy ser do miski i mieszamy całość dokładnie. Gdy boczek wytopi się, i będzie delikatnie chrupki wyławiam go. Gdy ostygnie dodajemy go naszego sosu i mieszamy. Makaron wrzucamy na tłuszcz wytopiony z boczku i obsmażamy go około 5 min. Następnie wlewamy nasz sos na makaron i dokładnie mieszamy trzymając na średnim ogniu około 10-15 min. Często mieszamy doprawiamy solą jeśli potrzeba. Smacznego!

Boczek kroję na taką wielkość i obsypują solidnie pieprzem.

W misce szykujemy śmietanę, oregano, ser i mieszamy.
Gdy boczek się wytopi, wyławiamy go i czekamy aż ostygnie.

Gdy boczek ostygnie dodajemy go do sosu i mieszamy dokładnie.



Ugotowany makaron obsmażamy na tłuszczu z boczku.

Dodajmy nasz sos, trzymamy na średnim ogniu około 10-15 min doprawiamy i SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger