Klasyczne purée ziemniaczane

Purée ziemniaczane

Ja przykładowo zamiast klasycznych ziemniaków zapodałem sobie puree z pieczonym udkiem oraz ogóreczkami kiszonymi.

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków  
  • 200 ml mleka  
  • 1 łyżeczka masła 
  • pęczek kopru 
  • sól oraz pieprz 
  

Przygotowanie:

   Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do obiadu, ale czasami mogą się już znudzić wtedy możemy przyrządzić w inny sposób. Chciałbym wam zaproponować przepis na klasyczne puree ziemniaczane. Ziemniaki obieramy i standardowo gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy ziemniaki gotowe mleko wlewamy do garnka dodajemy łyżeczkę masła i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści.Gdy to nastąpi przelewamy całość do ziemniaków doprawiamy solą i pieprzem ( wedle uznania) i wyrabiamy całość na jednolitą i puszystą masę. Ja wyrabiam to mikserem wychodzi ekstra i jest super kremowy smak. Smacznego. 

Ugotowane ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy łyżeczkę masła do mleka.

Mleko z rozpuszczonym masłem przelewamy do ziemniaków porcjami.
Tak wygląda nasze gotowe puree.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger