Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
|
Gotowe danie można podawać z ryżem. Smacznego:) |
Składniki:
- 0,7 kg piersi z kurczaka
- 300 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 10 szt. suszonych pomidorów
- 330 ml śmietany
- 100 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczkę rozmarynu
- masło klarowane
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Następnie posypujemy kurkumą, rozmarynem,
solą i pieprzem. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy na 1 godzinę.
Po upływie 1 godziny smażymy kurczaka na maśle. Gdy kurczak będzie już
gotowy przesypujemy go na talerz. Na tej samej patelni przygotowujemy
szpinak. Jeżeli szpinak jest mrożony pamiętamy aby odparować wodę. Do
szpinaku dodajemy 1 łyżkę masła, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz. Mieszamy
całość próbujemy i doprawiamy do smaku. Następnie pokrojone pomidory
suszone wrzucamy do szpinaku, mieszamy i czekamy aż całość się połączy.
Następnie dodajemy usmażonego kurczaka całość mieszamy. Gdy wszystko
nabrało smaku dodajemy śmietanę oraz wodę, cały czas mieszając wszystko.
Całość pozostawiamy na palniku, próbujemy oraz doprawiamy do smaku. Tak
przygotowanego kurczaka możemy podawać z ryżem, makaronem czy kaszą
kuskus. Życzę smacznego.
|
Doprawionego kurczaka smażymy na maśle klarowanym |
|
Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz |
|
|
Szpinak podsmażamy na masełku |
|
Międzyczasie kroimy pomidory suszone |
|
Do szpinaku dodajemy czosnek oraz pieprz i sól |
|
Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory |
|
Dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i całość mieszamy |
|
Na
koniec dodajemy śmietanę i wodę całość dokładnie mieszamy i trzymamy na
palniku do momentu połączenia się całości. Próbujemy i doprawiamy solą i
pieprzem do smaku |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz