Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Gotowe krokieciki pyszne i soczyste

Składniki:  

Na naleśniki:

  • 2 czubate szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • olej
 Farsz:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 czubata łyżeczka masła klarowanego
  • Vegetta, sól i pieprz
  • 30 dag sera żółtego   

Przygotowanie:        



Przygotowanie naleśników: Dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt wolne dodać mąki. Smażymy na oleju.


Przygotowanie farszu: Pieczarki obieramy, kroimy w paski i obgotowujemy około 5 min. Między czasie cebulkę kroimy w kostkę. Następnie do patelni dodajemy masło i wrzucamy cebulkę oraz pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz Vegetą i smażymy delikatnie aż cebulka i pieczarki będą miękkie. 


Składanie i panierowanie: Gdy naleśniki są już usmażone nakładamy farsz, posypujemy startym serem i skręcamy w rulonik obtaczamy w jajku doprawionym solą oraz pieprzem i odrobią Vegety, następnie bułka tarta i podsmażamy na oleju z każdej strony na chrupiącą skórkę. Smacznego

Obrane i pokrojone pieczarki obgotowujemy 5 min i odcedzamy
Kroimy 2 cebule w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia
Do cebulki dodajemy pieczarki i smażymy do miękkości. Również dodajemy sól, pieprz i Veggettę do smaku
Jajko rozbijamy widelcem z solom pieprzem i Veggettą
Przygotowujemy wszystkie elementy niezbędne do przygotowania gotowych krokietów: naleśniki, starty ser, bułka tarta, jajko, usmażone pieczarki
Na rozłożonym naleśniku rozkładamy pieczarki oraz ser
Naleśnik składamy wraz farszem
Zwiniętego krokieta maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej
Widok po obtoczeniu
Przygotowane krokiety obsmażamy na oleju do uzyskania chrupkości
Krokiety wyciągamy na ręcznik papierowy i gotowe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger