Z odrobioną ciepłego mleka rozrabiamy drożdże z cukrem aby
uzyskać jednolity rozczyn. Szklankę mleka podgrzewamy aby było ciepłe. Do miski
wsypujemy mąkę, 3 łyżki oleju, sól i wlewamy na całość nasz rozczyn. Zabieramy
się za wyrabianie 10-15 min. W trakcie wyrabiania dolewamy nasz ciepłe mleko
aby uzyskać lekko wolną konsystencję ciasta. Gdy wyrobimy ciasto miskę
przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Patelkę nacieramy margaryną wyciągamy ciasto (dzielmy na 2 porcje) rozciągamy
je na całej wielkości patelni. Do patelni/garnka dajemy przecier, wodę ,
czosnek i zioła i podgrzewamy chwilę aby się całość połączyła następnie
smarujemy nasze ciasto w patelni. Dajemy na ciasto nasze ulubione dodatki i
wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 0C i pieczemy przez 20-25
min.
Nasze dodatki, pokroiłem w ćwiartki pomidorki koktajlowe, w plasterki
ogórka kiszonego, salami w kosteczki, pieczarki w plasterki oraz cebulkę
w piórka i dusiłem je na masełku do miękkości doprawiając solą oraz
pieprzem.
|
Dodajemy nasze drożdże oraz cukier do nie dużej ilości ciepłego mleka i całość dokładnie mieszamy na jednolity płyn. |
|
Mąka, sól oraz olej dajemy do miski. |
|
Następnie dodajemy nasz rozczyn. |
|
Wyrabiamy dokładnie nasze ciasto dolewając szklankę ciepłego mleka powoli. |
|
Ciasto po przykryciu i odstawieniu w ciepłe miejsce wyrosło nam bardzo ładnie jak widzimy. |
|
Nacieramy naszą patelkę margaryną. |
|
Połowę ciasta rozciągamy na całej patelni. |
|
Szykujemy nasz sos do posmarowania ciasta. |
|
Podgrzewamy całość tak ma to wyglądać. |
|
Nasze dodatki tak sobie właśnie wszystko pokroiłem. |
|
|
|
Podsmażamy na maśle nasze pieczarki z cebulką oraz doprawiamy solą i pieprzem. |
|
Smarujemy nasze ciasto sosem i rozkładamy wszędzie nasze pieczarki. |
|
Dajemy salami, paprykę oraz ogórki. |
|
Posypujemy serkiem żółtym oraz kukurydzą i do piekarnika ! |
|
Nasz pizza po upieczeniu ! smacznego ! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz