Pizza z salami i pieczarkami

PIZZA Z SALAMI I PIECZARKAMI

Nasza pizza po wypieczeniu proszę zwrócić uwagę na puszystość ciasta!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru 
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • odrobina margaryny do posmarowania patelki 

Sos do posmarowania ciasta:
  • 2 łyżki przecieru
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki wody
  • łyżeczka bazylii, prowansalskich, oregano. 

Propozycja dodatków:
  • 6 plasterków salami
  • 0,4 kg pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone
  • malutka puszka kukurydzy
  • 2 cebulki średniej wielkości
  • 8 pomidorków koktajlowych  


Przygotowanie:




    Z odrobioną ciepłego mleka rozrabiamy drożdże z cukrem aby uzyskać jednolity rozczyn. Szklankę mleka podgrzewamy aby było ciepłe. Do miski wsypujemy mąkę, 3 łyżki oleju, sól i wlewamy na całość nasz rozczyn. Zabieramy się za wyrabianie 10-15 min. W trakcie wyrabiania dolewamy nasz ciepłe mleko aby uzyskać lekko wolną konsystencję ciasta. Gdy wyrobimy ciasto miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło. Patelkę nacieramy margaryną wyciągamy ciasto (dzielmy na 2 porcje) rozciągamy je na całej wielkości patelni. Do patelni/garnka dajemy przecier, wodę , czosnek i zioła i podgrzewamy chwilę aby się całość połączyła następnie smarujemy nasze ciasto w patelni. Dajemy na ciasto nasze ulubione dodatki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 0C i pieczemy przez 20-25 min. 
    Nasze dodatki, pokroiłem w ćwiartki pomidorki koktajlowe, w plasterki ogórka kiszonego, salami w kosteczki, pieczarki w plasterki oraz cebulkę w piórka i dusiłem je na masełku do miękkości doprawiając solą oraz pieprzem.  

Dodajemy nasze drożdże oraz cukier do nie dużej ilości ciepłego mleka i całość dokładnie mieszamy na jednolity płyn.
Mąka, sól oraz olej dajemy do miski.
Następnie dodajemy nasz rozczyn.

Wyrabiamy dokładnie nasze ciasto dolewając szklankę ciepłego mleka powoli.
Ciasto po przykryciu i odstawieniu w ciepłe miejsce wyrosło nam bardzo ładnie jak widzimy.
Nacieramy naszą patelkę margaryną.
Połowę ciasta rozciągamy na całej patelni.

Szykujemy nasz sos do posmarowania ciasta.

Podgrzewamy całość tak ma to wyglądać.

Nasze dodatki tak sobie właśnie wszystko pokroiłem. 

Podsmażamy na maśle nasze pieczarki z cebulką oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Smarujemy nasze ciasto sosem i rozkładamy wszędzie nasze pieczarki.

Dajemy salami, paprykę oraz ogórki.

Posypujemy serkiem żółtym oraz kukurydzą i do piekarnika !

Nasz pizza po upieczeniu ! smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger