Sałatka z krewetkami, czosnkiem oraz chili

Sałatka z krewetkami, czosnkiem oraz chili

Sałatka w pięknej kompozycji

Składniki:

  • 200 g krewetek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ opakowania mix sałat
  • ½ opakowania rukoli
  • 3 łyżki oliwy extra vergin
  • 1 papryczka chili
  • 50 ml białego wina (wytrawne)
  • Sól morska oraz pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 500 g pomidorków koktajlowych

Sos:

  • 5 łyżki oliwy extra vergin
  • 2 łyż soku z cytryny


Przygotowanie:       


    Krewetki myjemy i osuszamy. Następnie umieszczamy  w naczyniu, dodajemy 3 łyżki oliwy, około 10 cienkich plasterków chili, wyciskamy czosnek, solimy oraz pieprzymy. Całość mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania. Po zamarynowaniu całość smażymy około 10 min na masełku klarowany. Następnie wlewamy 50 ml wina na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając czekamy, aż wino odparuje. Między czasie myjemy sałatę, rukolę oraz pomidorki. Można delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pomidorki kroimy we ćwiartki i oprószamy solą oraz pieprzem.  Do kubka dodajemy 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.  Do miseczki wrzucamy mix sałat oraz rukolę, polewamy większą połową sosu i dokładnie mieszamy. Pozostałym sosem polewamy pomidorki i również dokładnie mieszamy. Na dowolne naczynie wykładamy mix sałat oraz rukolą, następnie pomidorki i na samą górę usmażone krewetki. Smacznego!


Produkty potrzebne do marynaty: papryka chilli, czosnek, sól i pieprz
Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy na noc do lodówki
Gdy krewetki się zamarynowały smażymy je na maśle klarownym
Smażymy razem z marynatą
Przygotowujemy mix sałat myjemy i osuszamy i wykładamy do naczynia
Przygotowujemy sos z cytryny

oraz z oliwy

Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki i wykładamy na talerz
Do krewetek dolewamy wina i redukujemy
Krewetki wykładamy na sałatę

Całość polewamy sosem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger