Kurczak w sosie czosnkowo-śmietanowym
Kurczak w sosie czosnkowo-śmietanowym
Nasz kurczaczek, ja uwielbiam zjadać go z ryżem. |
Składniki:
- Pół piersi z kurczaka
- 400 ml śmietany 18% do zup/sosów
- sól
- pieprz
- 2 średniej wielkości cebule
- masło klarowne
- 5 dużych ząbków czosnku
- Papryka mielona słodka i ostra
- Kebab gyros
- majeranek
- oregano
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy pokrojonego kurczaka
solą, pieprzem, paprykami, gyrosem, majerankiem. Wyciskamy przez praskę czosnek
(można też drobno pokroić) i dodajemy do całości. Mieszamy kurczaka i
przyprawy. Tak zamarynowanego kurczaka wstawiamy do lodówki na 12h (może być
mniej ale smak nie będzie tak intensywny). Cebulkę kroimy w kostkę delikatnie
podsmażamy na maśle klarowanym i dodajemy kurczaka. Całość smażymy aż kurczak
będzie miękki i soczysty. Między czasie posypujemy odrobiną oregano (jeśli ktoś
lubi intensywniejszy smak czosnku można w trakcie dodać tak do 2 ząbków).
Próbujemy czy czegoś nie brakuje, można doprawić. Jeśli wszystko jest ok
dodajemy śmietankę i trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż wszystko nabierze
smaku (około 8 min) . Podawać z ryżem lub makaronem.
Nasz kurczak z dodatkiem wszystkich przypraw i czosnkiem mieszamy i odstawiamy na 12h do zamarynowania. |
Na maśle klarowanym podsmażamy chwilę z cebulkę, następnie dodaję kurczaka. |
Jak widać kurczak już nam ładnie dochodzi jest miękki i soczysty, można doprawić jeśli czegoś brakuje. |
Dodajemy 400 ml śmietanki i mieszamy. |
Całość trzymamy na wolnym ogniu około 8 min od czasu do czasu mieszając. Smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz