Kurczak w sosie czosnkowo-śmietanowym

Kurczak w sosie czosnkowo-śmietanowym

Nasz kurczaczek, ja uwielbiam zjadać go z ryżem.

Składniki:

  • Pół piersi z kurczaka
  • 400 ml śmietany 18% do zup/sosów
  • sól
  • pieprz
  • 2 średniej wielkości cebule
  • masło klarowne
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • Papryka mielona słodka i ostra
  • Kebab gyros
  • majeranek
  • oregano

Przygotowanie:


   Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy pokrojonego kurczaka solą, pieprzem, paprykami, gyrosem, majerankiem. Wyciskamy przez praskę czosnek (można też drobno pokroić) i dodajemy do całości. Mieszamy kurczaka i przyprawy. Tak zamarynowanego kurczaka wstawiamy do lodówki na 12h (może być mniej ale smak nie będzie tak intensywny). Cebulkę kroimy w kostkę delikatnie podsmażamy na maśle klarowanym i dodajemy kurczaka. Całość smażymy aż kurczak będzie miękki i soczysty. Między czasie posypujemy odrobiną oregano (jeśli ktoś lubi intensywniejszy smak czosnku można w trakcie dodać tak do 2 ząbków). Próbujemy czy czegoś nie brakuje, można doprawić. Jeśli wszystko jest ok dodajemy śmietankę i trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż wszystko nabierze smaku (około 8 min) . Podawać z ryżem lub makaronem. 
Nasz kurczak z dodatkiem wszystkich przypraw i czosnkiem mieszamy i odstawiamy na 12h do zamarynowania.

Na maśle klarowanym podsmażamy chwilę z cebulkę, następnie dodaję kurczaka.

Jak widać kurczak już nam ładnie dochodzi jest miękki i soczysty, można doprawić jeśli czegoś brakuje.

Dodajemy 400 ml śmietanki i mieszamy.

Całość trzymamy na wolnym ogniu około 8 min od czasu do czasu mieszając. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger