Kruche ciasteczka ( z dżemem)

Kruche ciasteczka
Smacznego:)

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dowolny dżem
  • Cukier puder do oprószenia 

Przygotowanie:      


Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę i wrzucamy całość do miski. Na koniec dodajmy 3 żółtka i ciasto dokładnie wyrabiamy. Wstępnie można użyć miksera. Wyrobione ciasto zwijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 min. Po upływie czasu ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy a drugą odkładamy do lodówki. Wycinamy ciasteczka w kształcie serc. Z drugą połówką ciasta czynność powtarzamy, ale wewnątrz wycinamy mniejsze serca. Pieczemy w 180oC około 10 min. Po upieczeniu ciastko bez dziurki smarujemy dżemem ( ja użyłem brzoskwiniowego, wyrób własny), nakładamy na wierzch ciastko z dziurką delikatnie dociskamy aby ciastka się skleiły. Oprószymy cukrem pudrem i ciastka odkładamy w chłodne miejsce. Smacznego!

Szykujemy sobie wszystkie składniki i dajemy do miseczki.

Wyrabiamy ciasto, użyłem wstępnie miksera, a dokończyłem tradycyjnie ręcznie.

Gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na min 30 min.
Z jednej połówki ciasta wycinamy pełne serca.

Z kolejnej połówki ciasta wycinamy pełne serca, a w nich mniejsze.

 Pełne ciasteczka upieczone, już same w sobie są pyszne:)

Z Po upieczeniu wszystkich ciasteczek, zabieramy się za przekładnie ich dżemikiem.
Z Na koniec ciasteczka oprószyć cukrem pudrem, zostawić w chłodnym miejscu aby ładnie wszystko związało. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger