Kopytka


Kopytka

Kopytka posypane białym serem oraz cukrem
Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Mąka ziemniaczana 

Dodatki :

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Cukier
  • 1 kostka sera białego


Przygotowanie:        



   Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy na jednolitą masę. Na stolnicy układamy z ziemniaków okrąg i wycinamy ¼ ziemniaków. W puste miejsce dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, a pozostałą lukę wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wycięte ziemniaki, wbijamy jajko i wyrabiamy całość na jednolita masę. Jeśli ciasto się klei należy podsypać sobie delikatnie mąką. Odcinamy kawałki ciasta, rolujemy i ucinamy kopytka. Kopytka rzucamy na wrząca osoloną wodą, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy 3-4 min na wolnym ogniu. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy bułkę tartą i delikatnie podprażamy.  Kopytka oblewamy masełkiem z bułką, ścieramy serek biały posypujemy cukrem i gotowe. Smacznego!

Wycinamy 1/4 ziemniaków
Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej
Pozostałą część ziemniaków wypełniamy mąką ziemniaczaną
Wbijamy jedno jajko
Zagniatamy ciasto do jednolitej masy
Ciasto dzielimy na kilka części jak nam jest wygodnie
Rolujemy rękoma wałeczek i tniemy kopytka
Na wrzątek wrzucamy partię kopytek gotujemy 3-4 min od wypłynięcia na powierzchnię
Kopytka wykładamy na durszlak i hartujemy zimną wodą
Następnie delikatnie wysypujemy na talerz
W małym garnuszku rozpuszczamy masło
Rozpuszczonym masłem polewamy kopytka
Ścieramy biały ser na  na grubej tarce
Całość posypujemy cukrem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger