Domowy kopiec kreta

Domowy kopiec kreta

Składniki ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki stołowe kakao
  • 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
 Składniki bita śmietana:
  • 500 ml schłodzonej śmietany
  • 50 g czekolady gorzkiej bądź mlecznej
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
 Składniki do nasączania:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  •  ¼ szklanki letniej wody
  • odrobina cukru 

    Składniki nadzienie:
  • 5 banany
  • sok z cytryny

Przygotowanie:       


Przygotowanie ciemnego biszkoptu: Za nim zabierzemy się za przygotowania ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 oC. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu masło studzimy do temperatury pokojowej. Do miski wsypujemy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i cukier waniliowy, delikatnie mieszamy składniki. Do całości dodajemy rozpuszczone masło oraz jogurt, w takiej ilości, aby konsystencja ciasta była delikatnie (średnio) gęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki, można również użyć miksera. Gdy uzyskamy jednolitą masę całość przelewamy do nasmarowanej margaryną tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40-45min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy zdejmujemy boku i czekamy, aż wystygnie.

Po wystygnięciu, ciasto przełożyć na talerz, łyżką wydrążyć środek na głębokości 0,5 cm, zostawiając 1 cm ciasta od brzegu. Pozostałe okruchy przełożyć do miseczki i rozkruszyć na drobno.

Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z cukrem i cytryną. Obrane banany rozkroić i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.


Przygotowanie bitej śmietany: Za nim zabierzemy się do ubijania bitej śmietany należy przygotować żelatynę. Do szklanki wsypujemy 1 czubatą łyżkę żelatyny, 2 łyżki letniej wody mieszamy wszystko, następnie czekamy aż stwardniej. Gdy żelatyna już stwardniała dodajmy wrzątku do 1/3 wysokości kubka, całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając (żelatyna ma mieć konsystencje żelu). W czasie gdy żelatyna stygnie zabieramy się za ubijanie śmietany. Zimną śmietanę (z lodówki) wlewamy do miski dodajemy 1 łyżkę cukru wanilinowego oraz 2 łyżki cukru pudru miksujemy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę i miksujemy całość. Ścieramy czekoladę na grubej tarce i dodajemy do bitej śmietany, delikatnie mieszamy.


Wykańczanie kopca: Banany rozkładamy na wydrążonym cieście. Na banany rozkładamy bitą śmietanę staramy się ją ułożyć w kształcie kopca. Na bitą śmietanę kładziemy rozkruszone ciasto. Gotowy kopiec wkładamy do lodówki.
  
Ważymy i rozpuszczamy masło na wolnym ogniu i odstawiamy do ostudzenia
Do miski wsypujemy sypkie składniki
Formę smarujemy margaryną
Mieszamy sypkie składniki
Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy
Dodajemy jogurt i mieszamy
Gotową masę wylewamy do formy i do piekarnika
Upieczone ciasto
Odpinamy boki tortownicy i odstawiamy do wystygnięcia
Wydrążamy środek ciasta
Obieramy banany i polewamy je sokiem z cytryny
Przygotowujemy poncz i nasączmy ciasto
Na spodzie układamy banany
Ścieramy czekoladę do bitej śmietany
Przygotowujemy bitą śmietanę i dodajemy startą czekoladę
Na banany wykładamy bitą śmietanę
Układamy równy kopczyk
Kruszymy resztę ciasta
Skruszone ciasto wysypujemy na bitą śmietanę
Gotowy kopiec życzę smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger