Faworki ( Chrust )

Faworki ( Chrust )

Smacznego!

Składniki:

  • 200 g mąki ( Wrocławska typ 500 )
  • 3 żółtka
  • 2-3 szczypty soli
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18% 
  • 1 łyżeczka (płaska)  proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • Smalec lub olej  ( do smażenia) 
  • cukier puder do oprószenia  

Przygotowanie:      


   Wszystkie składniki na ciasto dodajemy do miseczki i wstępnie wyrabiamy mikserem. Następnie wyrabiamy ciasto rękami na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstość ciasta kluskowego. Następnie należy ciasto bardzo cienko rozwałkować, robimy faworki i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Faworki smażą się bardzo szybko, kilka sekund z jednej strony i kilka z drugiej. Po przestygnięci oprószamy obficie cukrem pudrem. Smacznego !
 

Wszystkie składniki dajemy do miseczki.

Wstępnie wyrabiamy ciasto mikserem.

Następnie ciasto wyrabiamy rękami.

Jeśli ciasto bardzo się lepi należy podsypać mąką.

Wycinamy faworki:) ciasto rozwałkować cienko!

Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.

Smażymy chwilę z każdej strony.

Bardzo łatwo przypalić faworki.

Wyciągamy na ręcznik papierowy i zostawiamy do wystudzenia.
Oprószamy cukrem pudrem. Ja nie żałowałem!:P SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger