Faworki ( Chrust )
Faworki ( Chrust )
Smacznego! |
Składniki:
- 200 g mąki ( Wrocławska typ 500 )
- 3 żółtka
- 2-3 szczypty soli
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- Smalec lub olej ( do smażenia)
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki na ciasto dodajemy do miseczki i wstępnie wyrabiamy mikserem.
Następnie wyrabiamy ciasto rękami na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć
gęstość ciasta kluskowego. Następnie należy ciasto bardzo cienko rozwałkować,
robimy faworki i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Faworki smażą się bardzo
szybko, kilka sekund z jednej strony i kilka z drugiej. Po przestygnięci oprószamy
obficie cukrem pudrem. Smacznego !
Wszystkie składniki dajemy do miseczki. |
Wstępnie wyrabiamy ciasto mikserem. |
Następnie ciasto wyrabiamy rękami. |
Jeśli ciasto bardzo się lepi należy podsypać mąką. |
Wycinamy faworki:) ciasto rozwałkować cienko! |
Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. |
Smażymy chwilę z każdej strony. |
Bardzo łatwo przypalić faworki. |
Wyciągamy na ręcznik papierowy i zostawiamy do wystudzenia. |
Oprószamy cukrem pudrem. Ja nie żałowałem!:P SMACZNEGO! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz