Dorsz w cieście naleśnikowym

Dorsz w cieście naleśnikowym

Naszego pysznego dorsza można zjeść z frytkami, ziemniakami, sałatką ale ja bardzo lubię zrobić bułeczki z masełkiem czosnkowo-koperkowym.

Składniki:  

  • 4 filety dorsza świeżego
  • Vegetta
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 jajka
  • mąka
  • mleko


Przygotowanie:             


     Dorsza myjemy oraz osuszamy.  Posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem można trochę skropić cytryną. Przygotowujemy panierkę na dorsza do pojemnika dodajemy niecałą szklankę mleka, wbijamy jajko oraz 3-4 łyżki mąki i łyżeczkę Vegety, szczypta soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy mocno olej obtaczamy rybkę w cieście i kładziemy na patelnie. Smażymy do średniego przyrumienienia panierki z każdej strony. Jeśli potrzeba więcej ciasta proporcjonalnie zwiększamy składniki. Jeśli ciasto wychodzi za wolne należy dodać mąki, ale proszę pamiętać że nie może być za gęste. Musi być po środku wolnego a gęstego.

Nasz dorsz umyty, posypany delikatnie solą oraz pieprzem.

Dorsza zamrużamy w naszym cieście naleśnikowym i szybko kładziemy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie.

Na mniej więcej taki kolor obsmażamy naszego dorsza, wyciągamy i kładziemy na ręczniki papierowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger