Dorsz na masełku

Dorsz smażony na masełku

Dorsz usmażony na złocisty kolor, rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości dorsze ( ja posiadałem świeżo złowione w Bałtyku)
  • 1/2 cytryny
  • 3 jajka
  • pieprz
  • sól 
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Dorsze oczyściłem, opłukałem i pokroiłem w dzwonka. Następnie układałem w miseczce i skrapiałem dokładnie cytryną. Następnie szczypta soli i tak zamarynowane dorsze zostawiłem na noc w lodówce. Kolejnego dnia szykujemy panierkę z jajek, soli i pieprzu. Maczamy dzwonka następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym z każdej strony na złoty kolor. Tak przygotowany dorsz jest delikatny, soczysty i rozpływa się w ustach!
Skrapiamy naszego dorsza cytrynką i delikatnie solimy.
Smażymy na średnim ogniu, z każdej strony na złocisty kolor. (Polecam masło klarowane Ghee)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger