Złociste frytki

Złociste frytki 


Nasze złociste frytki.

Składniki:

  • ziemniaki dowolna ilość
  • 3 łyżki miodu na 3 l wody 
  • sól     
  • olej do smażenia

Przygotowanie:


Wstawiamy garnek z wodą do której dodajemy 3 czubate łyżki miodu i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki przygotowane na kształt frytek wrzucamy na wrzącą wodę z miodem i gotujemy około 3-4 min. Następnie frytki przelewamy przez cedzak i osuszamy. Rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury i wrzucamy frytki i od razu solimy. Smażyć do złocistego koloru frytki będą chrupkie a wewnątrz puszyste.  

Dodajemy miód i zalewam wrzącą wodą wtedy nie trzeba czekać aby rozpoczęła wrzeć na palniku.

Na wrzącą wodę wrzucamy nasze frytki.

Od razu solimy frytki jest to bardzo ważne aby uzyskały niepowtarzalny smak.

Ja frytki wyciągam na ręczniki papierowe aby osuszyć ich z pozostałości oleju.

Proszę bardzo frytki chrupkie z zewnątrz a puszyste w środku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger