Śledzie w potrawce z sosem pomidorowym

Śledzie w potrawce z sosem pomidorowym.


Nasze śledziki układane na przemian z potrawką.


Składniki:

  • 5 filetów śledzie w zalewie solnej
  • 5-6 dużych główek cebuli 
  • sól morska i pieprz 
  • olej do smażenia 
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ziela angielskie
  •  2,3 liście laurowe
  • 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 4 czubate łyżki ketchupu ( ja dodaje ostrego)
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:



Śledzie wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy zimną wodą aby całe się pokryły i odstawiamy 3-4 h aby straciły słoność. Cebulkę kroimy w piórka, paprykę w kostkę i na wolnym ogniu dusimy w patelni z olejem. Po 15 min duszenia dodajemy 2,3 liście laurowe i 3 ziela angielskie i dusimy całość aż cebulka i papryka będzie miękka. Między czasie można posolić i popieprzyć. W kubku 3 łyżki przecieru rozrabiamy z odrobią wody. Gdy cebulka z papryką miękka dodajemy rozrobiony przecier i wsypujemy do całości 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu około 10 min i dodajemy 4 czubate łyżki ketchupu. I mieszamy na wolnym ogniu około 5 min. Potrawkę zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy na paski, kawałki wielkość wedle uznania i gdy potrawka wystygnie układamy warstwowo np. w słoiku. Zostawiamy całość na w lodówce na 2 dni aby się przegryzło i jemy.

Cebulka w piórka, papryka w kostkę i na patelnie z olejem i smażymy na wolnym ogniu.
Po 15 min dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.

3 czubate łyżki ketchupu rozpuszczamy w odrobinie przegotowanej wody.
Gdy cebulka i papryka już miękka dodajemy nasz przecier i dokładnie mieszamy całość cały czas trzymając na ogniu.

Następnie dodajemy 2 łyżki cukru.

Nasza potrawka już gotowa zostawiamy do ostudzenia.

Śledzie pokrojone, potrawka zimna można układać w słoiku warstwowo, potrawka-śledzie-itp

I gotowe smacznego:)
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger