Uszka ( z mięsa z rosołu )

Uszka

Gotowe uszka podajemy z barszczykiem czerwonym. Smacznego:)

Składniki:

  • 600 g mięsa z rosołu ( kurczak, kaczka)
  • 370 g podgardla ( ugotowanego)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 cebula ( średniej wielkości) 
  • 20 g słoniny
  • sól oraz pieperz    

Ciasto na uszka:

Przygotowanie:      


Podgardle gotujemy z Vegetą, listkami laurowymi, zielem angielskim około 1-1,5h należy sprawdzać czy jest miękkie. Słoninkę kroimy drobno, wyławiam skwarki. Dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i smażymy do miękkości, aż delikatnie zbrązowieje. Gdy podgardle ugotowane, należy odkrajać skórę, a resztę na mniejsze części i przemielić maszynką na grubym oczku. Następnie mielimy mięso drobiowe na przemian z zmielonym podgardlem. Na koniec przemielamy również gotową cebulkę. Następnie całość dokładnie mieszamy ręcznie, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Farsz gotowy.!. Gdy farsz gotowy szykujemy ciasto według przepisu.  Uszka wrzucamy na wrząca osoloną wodę, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy około 5 min.

Gotujemy podgardle z dodatkami 1-1,5h.

Waga ugotowanego podgardla.
Mięso drobiowe obieramy od kości.
Słoninkę kroimy w kosteczkę i wytapiamy. Skwarki należy wyłowić.
Dodajemy cebulkę i smażymy do zeszklenia.
Wszystko będzie mielone na grubym oczku. Jako pierwsze mielimy podgardle.
Następnie mielimy mięso drobiowe na przemian z zmielonym podgardlem.
W ostatnim etapie dodajemy cebulkę, farsz należy przemieszać na koniec dokładnie ręcznie doprawić solą oraz pieprzem!
Gdy farsz i ciasto gotowe przechodzimy do lepienia uszek. Ciasto należy rozwałkować i radełkiem wycinamy kwadraciki. Nakładamy farsz i sklejamy na kształt uszek ( widoczne na zdjęciu)
Ulepione uszka wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy 5 min po wypłynięciu na powierzchnię.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger