Śledzie w śmietanie ( wersja I )

Śledzie w śmietanie

 Po 2 dniach śledzie idealne do zjedzenia!

Składniki:

  • 5 - 6 filetów śledzia z zalewy solnej
  • 1 i ½  średnich główek cebuli
  • Koperek ( ilość wedle uznania )
  • 8 -10 ogórków korniszonów ( 8-10 sztuka małe )
  • Sól morska pieprz
  • Mleko ( do zamoczenia śledzi )

     

    Sos:

  • 500 g śmietany ( używam 18% )
  • 3 łyżki majonezu ( nie czubate

Przygotowanie:      

     Śledzie wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy mlekiem aby całe się pokryły i odstawiamy 4-6 h aby straciły słoność. Cebulkę siekamy drobno i obficie posypujemy solą, zostawiamy na 3h. Ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Koperek jeśli świeży siekamy drobno ( można użyć mrożonego z własnych zapasów ). Po upływie czasu śledzie osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego. Do dowolnego naczynia wkładamy cebulkę ( najpierw ją dobrze odciskamy ręcznie ), dokładamy ogórki, koperek ( wedle uznania ), śmietankę, majonez dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.  Śledzie kroimy na paski o szerokości około 0,5-1 cm, dodajemy do całości dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba doprawić, przekładamy całość do słoika lub innego szklanego naczynia zakręcamy i odstawiamy do lodówki, warto poczekać 2 dni, aż całość się przegryzie. Smacznego!


Śledzie namaczamy w mleku, tak aby całe zostały pokryte. Odstawiamy do lodówki na 4-6h.
Cebulkę siekamy drobno, osypujemy solą i zostawiamy na 3h.

 Śledzie osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego.
Szykujemy sobie 8-10 ogórków korniszonów ( wyrób własny :) ) i kroimy w drobną kostkę.
Śledzie po osuszeniu kroimy w paski.
Do naczynia dodajemy odciśniętą cebulkę oraz pokrojone ogórki.
Dodajemy śmietanę, majonez, koperek ( wedle uznania ). Doprawiamy wstępnie solą oraz pieprzem.

Gdy sos wymieszany i gotowy dodajemy śledzie i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania.


Gdy Całość przekładamy do szklanego naczynia. Zostawiamy w lodówce na 2 dni aby wszystkie smaki się przegryzły. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger