Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

Pamiętajmy aby zakwas zamieszać raz dziennie!
Składniki
:

  • 5 łyżek mąki pszennej typ 2000 (zastosowałem typ 1850)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 700-800 ml przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie:       


    Słoik dokładnie myjemy i wyparzamy. Do słoika wsypujemy 5 łyżek mąki. Ząbki czosnku obieramy, delikatnie zgniatamy na desce i wrzucamy do słoika. Zalewamy letnią przegotowaną wodą i dokładnie całość mieszamy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Mieszamy i następnie nakładamy na wierzch gazę. Zakwas musi mieć kontakt z powietrzem więc nie zamykamy słoika szczelnie. Raz dziennie należy zakwas zamieszać w ciągu 3-5 dni powinien być gotowy. Spróbować jeśli kwaśny jest gotowy, zlewamy go przez sitko i trzymamy pod zamknięciem w lodówce.  Spokojnie wytrzyma 2 tygodnie. Smacznego!

Szykujemy sobie wszystkie składniki, jako pierwsze dodajemy mąkę do słoika.

Ząbki czosnku delikatnie rozgniatamy i wrzucamy do słoika.

Następnie wlewamy letnią przegotowaną wodę, i mieszamy.

Dodajemy ziele oraz liście laurowe.

Na sam koniec, jedna czubata łyżeczka majeranku.

Na górę zakładamy gazę, ja zabezpieczyłem ją gumką recepturką. I czekamy, raz dziennie mieszamy zakwas. Będzie gotowy w ciągu 3-5 dni. Należy sprawdzać czy robi się kwaśny, jeśli tak to zlewamy przez sitko i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger