Dorada z oliwą i czosnkiem
|
A to nasza dorada podana z opiekanymi ziemniaczkami. |
Składniki:
- 2 dorady
- sól morska oraz pieprz
- 4 średniej wielkości ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Dorady oczyszczamy, dokładnie płuczemy oczyszczamy (
pozbywamy się pozostałych łusek i osuszamy. Następnie dorady nacinamy w 3
miejscach z każdej strony. Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy w nacięcia w
doradach i w środek ryby. Następnie dorady nacieramy oliwą z oliwek i
doprawiamy solą i pieprzem dokładnie z każdej strony oraz wewnątrz. Wkładamy
dorady do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na 1 h i następnie wstawiamy do
piekarnika na 30 min w temp 180. Po 30 min ściągamy pokrywę z naczynia włączamy
opiekanie górne i trzymamy około 5 min.
|
W nacięcia i do środka wkładamy plasterki czosnku. |
|
Dorady dokładnie nacieramy oliwą z oliwek. |
|
Dorada została dokładnie oproszona solą morską i świeżo mielonym pieprzem. |
|
Dorady układamy w naczyniu i zostawiamy na 1h w celu zamarynowania. |
|
A to już gotowe dorady. Smacznego. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz