Dorada z oliwą i czosnkiem

Dorada z oliwą i czosnkiem

A to nasza dorada podana z opiekanymi ziemniaczkami.

Składniki: 

  • 2 dorady
  • sól morska oraz pieprz  
  • 4 średniej wielkości ząbki czosnku  
  • oliwa z oliwek  


Przygotowanie:



Dorady oczyszczamy, dokładnie płuczemy oczyszczamy ( pozbywamy się pozostałych łusek i osuszamy. Następnie dorady nacinamy w 3 miejscach z każdej strony. Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy w nacięcia w doradach i w środek ryby. Następnie dorady nacieramy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem dokładnie z każdej strony oraz wewnątrz. Wkładamy dorady do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na 1 h i następnie wstawiamy do piekarnika na 30 min w temp 180. Po 30 min ściągamy pokrywę z naczynia włączamy opiekanie górne i trzymamy około 5 min. 


W nacięcia i do środka wkładamy plasterki czosnku.
 
Dorady dokładnie nacieramy oliwą z oliwek.

Dorada została dokładnie oproszona solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Dorady układamy w naczyniu i zostawiamy na 1h w celu zamarynowania.

A to już gotowe dorady. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger