Łosoś w sosie śmietoanowo - koperkowym
Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym
Nasze gotowe danie poezja smaku. |
Składniki:
- 400 gram fileta z łososia
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- pęczek kopru
- 300 gram ulubionego makaronu ( ja stosuje świderki ekstra pasują)
- oliwa z oliwek ( ostatnio stosowałem masło klarowane Ghee ekstra)
- sól oraz pieprz ( sól polecam morską a pieprz kolorowy)
Sos:
- 350 ml śmietany (12% lub 18% do sosów/zup)
Przygotowanie:
Jak wiemy łosoś to wspaniała i smaczna ryba, dziś chciałbym wam przedstawić mój sprawdzony przepis na łososia w sosie śmietanowo- koperkowym bardzo smaczne, delikatne danie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy na rozgrzaną oliwę (masło) i smażymy na wolnym ogniu około 5 min. Łososia płuczemy, osuszamy i odcinamy od fileta skórę jeśli takowa jest. Następnie filet kroimy na paski, kostki, jak kto woli wielkość wedle uznania i dorzucamy do smażącej się cebuli i czosnku. Całość smażymy około 5-8 min i w tym czasie doprawiamy solą ( ja używam morskiej) i pieprzem. Próbujemy łososia czy jest już usmażony ( nie trwa to długo gdyż to delikatna ryba) i dodajemy posiekany koper i całość podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy śmietankę i całość trzymamy około 5 min na ogniu w trakcie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Wcześniej ugotowany makaron dodajemy do całości i 3 minutki trzymamy na ogniu dokładnie mieszając. Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz