Nasz gotowy pstrąg ja zazwyczaj podaję z frytkami.
Składniki:
- 2 pstrągi
- sól morska oraz pieprz
- pół cytryny
- 0,5 szklanki mąki
- Vegeta
- papryka słodka lub ostra
- masła klarowane Ghee
Przygotowanie:
Pstrąga dokładnie płuczemy i
oczyszczamy a następnie dokładnie osuszamy. Pstrąga nacieramy solą morską oraz pieprzem.
Wnętrze posypujemy Vegetą oraz papryką. Następnie pstrągi dokładnie skrapiamy
sokiem z cytryny ale z umiarem ! zostawiamy na 1-2 h do zamarynowania.
Rozgrzewamy na patelni masło Ghee, pstrągi dokładnie obtaczamy w mące i
kładziemy na patelnie smażymy po około 15 z każdej strony, jeśli rybka jest
grubsza można dłużej. Pożądany efekt smażenia to chrupiąca skórka. Smacznego.
|
Pstrąga dokładnie płuczemy i usuwamy pozostałości z wnętrza. Ja pstrągom obcinam głowa, można je oczywiście zostawić. |
|
Skrapiamy pstrągi sokiem z połówki cytryny. |
|
Nacieramy z zewnątrz solą morską i pieprzem a do wewnątrz dajemy Vegetę oraz paprykę. |
|
Gdy pstrągi są już po marynowaniu obtaczamy je dokładnie w mące. |
|
Następnie na rozgrzaną patelnię kładziemy pstrągi smażymy powoli ale nie za wolno. Obserwować czy mięsko robi się białe. |
|
A tak wygląda nasz pstrą po usmażeniu. Smacznego! |
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz