Pierogi ruskie
Pierogi ruskie
Pierogi podawać z cebulką podsmażoną na boczku!
Składniki:
- 0,65 kg ziemniaków (surowe)
- 0,5 kg białego sera
- 2-3 małe główki cebuli
- 50 g słoniny
- Sól oraz pieprz
Ciasto na pierogi:
- Ciasto na pierogi polecam wykonać z przepisu pod linkiem: http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2016/02/ciasto-na-piergi-uszka.html
Przygotowanie:
Ziemniaki
obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej
wodzie. Słoninkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie wytapiamy na
skwarki. Gdy
słoninka dochodzi dorzucamy do niej cebulę pokrojoną w kosteczkę i
dusimy/smażymy
do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków mielimy je z serem przez maszynkę
na
dużym oczku. Po zmieleniu dodajemy słoninkę z cebulką mieszamy
dokładnie,
doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy farsz gotowy szykujemy ciasto według
przepisu. Pierogi wrzucamy na wrząca
osoloną wodę, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy około 5 min.
Następnie wyławiamy i zlewamy zimną wodą. Układamy na talerzu i
zostawiamy do ostygnięcia lub zjadamy.Z podanych składników uzyskałem
110 pierogów. (Pierogi można zamrażać, później wyciągamy czekamy aż
rozmarzną obsmażamy z boczkiem i cebulką. Smacznego!)
Odważamy 0,5kg ugotowanych ziemniaków. |
Odważamy 0,5kg sera białego (wybrać ser dobrej jakości od niego zależy smak pierogów) |
Ziemniaki mielimy na przemian z serem maszynką, duże oczko. |
Po zmieleniu do całości dodajemy zeszkloną cebulkę ze skwarkami doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy ręcznie. Sprawdzamy smak jeśli potrzeba doprawiamy. |
Wykonujemy ciasto zgodnie z przepisem. Po rozwałkowaniu wycinamy krążki ( ja użyłem słoika) nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i składamy nasze pierogi. |
Pierogi po wyłowieniu z wrzątku oblewamy zimną wodą i czekamy aż ociekną. Następnie układamy na dużych talerzach i zostawiamy do ostygnięcia. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz