Babka cytrynowa wilgotna

Babka cytrynowa


Nasza babka polana obficie lukrem.


Składniki:

  • 4 jajka 
  • ¾ szklanki cukru ( ½ szklanki cukru do żółtek, ¼ szklanki cukru do białek)
  • 1 szklanka mąki ( 5 łyżek pszennej, 3 łyżki kartoflanej)
  • 1 cytryna ( oparzyć i zetrzeć skórkę na tarce)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • Pół łyżeczki cukru waniliowego
  • Bułka tarta
    Lukier: sok z 1 cytryny + 7 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:



A. Oddzielamy żółtka od białek, i ubijamy oddzielnie z podanymi ilościami cukru. ( żółtka ubijamy aż zrobi się jednolita biała masa, a białka na sztywno). 
B. Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu w garczku i zostawiamy do ostygnięcia.
C. Do ubitych żółtek dodajemy sok z jednej cytryny, skórkę startą z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia na całość wlewamy margarynę i miksujemy na jednolita masę około 10 min. 
D. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, cukier waniliowy i miksujemy dokładnie około 5 min. 
E.  Foremkę natłuszczamy margaryną, oprószamy bułką tartą i wlewamy naszą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na czas około 40 min. Sprawdzamy wykałaczką po około 30 min pieczenia jeśli ciasto nie przywiera babka jest gotowa.
F.  Do miseczki wciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder miksujemy około 10-15 min dokładnie ( lukier musi być gęsty). Gdy babka już gotowa, wyciągamy z pieca i od razu polewamy ją dokładnie lukrem. 
Szykujemy 3/4 szklanki cukru.

Do szklanki/kubka dajemy 5 łyżek mąki pszennej + 3 łyżki kartoflanej 1 i 1/2 proszku do pieczenia.

Cytryna oparzamy i ścieramy z niej skórkę.

Margarynę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu i następnie zostawiamy do ostygnięcia.

Oddzielamy białka od żółtek.

1/2 przygotowanego cukru dajemy do żółtek a resztę do białek.


Ubijamy żółtka do uzyskania białej masy.


Tak mają wyglądać nasze białka.

Ubijamy białka a do żółtek dodajemy skórę z cytryny, sok z jednej cytryny, całą przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia.

I następnie na całość wlewamy nasza rozpuszczoną margarynę.

Białka ubijamy na sztywno tak jak demonstruję.

Miksujemy na jednolitą masę żółtka z wszystkimi dodatkami.
 
Następnie dodajemy białka i miksujemy.

Blachę nacieramy margaryną i oprószamy bułką tartą.

Wlewamy nasza masę do formy.

Do soku z cytryny dodajemy 7 łyżek cukru pudru.

Ubijamy na jednolitą masę.

Nasza babka już upieczona moja nie jest wysoka mam szeroką blachę.

Polewamy ją obficie lukrem.

Nasza babka w przekroju mega wilgotna mega smaczna!!

1 komentarz:

  1. babka w tym wykonaniu jest delikatna wilgotna i szybko znika z talerza. Super przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Krystian i Marysia gotują , Blogger